Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Τροχαία ατυχήματα

Μια πόλη 1.111.000 κατοίκων είχε συνολικά 111 τροχαία ατυχήματα πέρσι. Υπάρχουν 111.000 αυτοκίνητα στην πόλη. 
Αποτέλεσμα εικόνας για car accidents
Ποιο ήταν το ποσοστό των ατυχημάτων ανά 1.000 αυτοκίνητα;

14 σχόλια:

  1. 111 τροχαία ανά 111.000 αυτοκίνητα = 1 τροχαίο ανά 1.000 αυτοκίνητα, τι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, αλλά με την υπόθεση ότι σε κάθε τροχαίο εμπλέκεται μόνο ένα αυτοκίνητο.
      Πολύ συχνά, ωστόσο, εμπλέκονται 2 ή και περισσότερα αυτοκίνητα.

      Διαγραφή
    2. Δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη η υπόθεση. Το ερώτημα αφορά στην αναλογία των τροχαίων ατυχημάτων στο συνολικό στόλο των αυτοκινήτων της πόλης και όχι στην αναλογία των αυτοκινήτων που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα στο συνολικό στόλο των αυτοκινήτων της πόλης.

      Διαγραφή
    3. Έστω ένα χωριό με 2 αυτοκίνητα. Την προηγούμενη χρονιά είχε 1 ατύχημα (τα 2 αμάξια συγκρούστηκαν). Ποιο είναι το ποσοστό ατυχημάτων ανά 100 αυτοκίνητα,
      50% ή 100%; Έστω ότι απαντάμε 50%.
      Τότε θα ήταν το ίδιο με την περίπτωση που το ατύχημα ήταν με μόνο ένα αυτοκίνητο, το οποίο έπεσε σε μια μάντρα. Μου φαίνεται πιο σωστό να θεωρήσω, ότι στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό είναι 100%.

      Διαγραφή
    4. Το διαχώρισα νομίζω στο προηγούμενο σχόλιό μου, αλλά θα προσπαθήσω να το ξαναπώ με τους όρους του παραδείγματός σου:
      Έχουμε 1 ατύχημα ανά 2 αυτοκίνητα του χωριού, είτε αυτά τρακάρουν μεταξύ τους, είτε πέφτει το ένα σε δέντρο. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε 2 εμπλεκόμενα σε ατύχημα αυτοκίνητα ανά 2 αυτοκίνητα του χωριού, στη δεύτερη έχουμε 1.
      Αυτό που ζητείται στην προκείμενη περίπτωση είναι αναλογία ατυχημάτων προς αυτοκίνητα.

      Διαγραφή
    5. Νομίζω, ότι για την αναλογία ατυχημάτων προς αυτοκίνητα, θα ζήταγε τον αριθμό ατυχημάτων κι όχι το ποσοστό ατυχημάτων ανά 1.000 αυτοκίνητα, αλλά πάλι δεν αποκλείω να έχεις δίκιο και να ζητάει πράγματι την αναλογία.

      Διαγραφή
  2. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Το ποσοστό (τοις χιλίοις) δεν είναι κι αυτό αριθμός;
    Η ουσία δεν είναι νομίζω στη χρήση της λέξης 'ποσοστό', αλλά στον όρο 'τροχαία ατυχήματα'. Αυτών ο αριθμός πρέπει να μπει στον αριθμητή του κλάσματος που έχει παρονομαστή το 1000. Και ένα τροχαίο, όπως το καταλαβαίνω, είναι ένα τροχαίο, οσαδήποτε αυτοκίνητα εμπλέκονται σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Γιώργη, το ερώτημα στο link που
    δίνεις δεν είναι απλώς διαφοροποιημένο, αλλά άσχετο νομίζω με το ερώτημα που μας απασχολεί και δεν καταλαβαίνω πώς συσχετίζεις τα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους. Μήπως συγκρίνεις το 100% που δίνει σαν σωστή απάντηση ο swt στο ενδεικτικό παράδειγμα που έφτιαξε με το 100% που είναι η σωστή απάντηση στο ερώτημα του link που δίνεις;
    Όσο για τον αριθμό των κατοίκων, νομίζω ότι πλεονάζει και στα δύο ερωτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ κι εγώ Θανάση. Άλλωστε, η δική μου προσέγγιση δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα. Αν ένα ατύχημα στο οποίο εμπλέκονται 3 οχήματα, προσμετράται ως 3 car accidents (όπως νομίζω ισχύει στο παρακάτω link που είναι πιο κοντά στο αρχικό ερώτημα), τότε συμφωνώ απόλυτα με την προσέγγισή σου.
    https://www.aplusclick.org/t.htm?level=7;t=4;q=529;a=59

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς Σωτήρη! Η ουσία είναι ότι ο τελικός αριθμός των ατυχημάτων είναι δεδομένος και γνωστός (111). Δεν ξέρουμε αν για να βγει το 111 μετράμε κάθε ατύχημα σαν 1 περιστατικό ή μετράμε τον αριθμό των αυτοκινήτων που εμπλέκονται σε αυτό, αλλά για να απαντηθεί το ερώτημα δε χρειάζεται να το ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου, το ερώτημα στα ελληνικά δεν είναι ίδιο με το ερώτημα στα αγγλικά και μπορεί να διαβαστεί εντελώς διαφορετικά από αυτό. Προφανώς, αν μας είχαν δώσει πολλαπλές επιλογές, θα είχαμε επιλέξει την ίδια, αλλά δεν θα ήμουν ικανοποιημένος από την ερώτηση ούτε από την απάντησή μου.

      Διαγραφή
  6. Σωτήρη, αν θες, μπορείς να δώσεις την ορθή κατά τη γνώμη σου απόδοση στα ελληνικά του πρωτότυπου ερωτήματος του αγγλικού κειμένου, που να μην αλλοιώνει το νόημά του και να σε ικανοποιεί τόσο ώστε να το απαντήσεις ικανοποιημένος 1/1000;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια κατά λέξη μετάφραση θα ήταν μεν πιο άσχημη, αλλά θα μείωνε το περιθώριο παρερμηνειών. Π.χ. "Μια πόλη 1.111.000 κατοίκων είχε συνολικά πέρυσι 111 ατυχήματα αυτοκινήτου. Υπάρχουν 11.000 αυτοκίνητα στην πόλη. Ποιο ήταν το ποσοστό ατυχημάτων αυτοκινήτου ανά 1.000 αυτοκίνητα;"

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Σωτήρη.
      Από ό,τι καταλαβαίνω, η αντίρρησή σου ως προς τη σαφήνεια του ερωτήματος δεν αναφέρεται στη χρήση του όρου ποσοστό που αποδίδει τον αγγλικό όρο rate, αντί του όρου αναλογία που θεώρησα εγώ ισοδύναμο, αλλά στη χρήση του όρου τροχαίο ατύχημα που αποδίδει τον αγγλικό όρο car accident, αντί του όρου ατύχημα αυτοκινήτου που θεωρείς εσύ ορθότερο.
      Συμφωνώ φυσικά ότι η δική σου μετάφραση είναι ακριβέστερη, αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς η χρήση του όρου τροχαίο ατύχημα στο κείμενο της ανάρτησης θα μπορούσε να αναγνωσθεί διαφορετικά για να μην ισχύει η απάντηση 1/1000.

      Διαγραφή