Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Σχόλια και παρατηρήσεις για το βιβλίο της Βιολογίας Γ΄ Λυκείου από τον συνάδελφο μου Χαράλαμπο Παπαδόπουλο

Γιαννιτσά 03/10/2017
Προς το Δ.Σ. του ΙΕΠ
Κοιν. 
  • 1. Διευθυντή 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών
  • 2. Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ04 Πέλλας
  • 3. Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
Αξιότιμοι Κύριοι του ΙΕΠ
Είμαι Καθηγητής Χημικός στο 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών. Επειδή συχνά, όπως και φέτος, χρειάζεται να διδάξω την Βιολογία Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου, αποφάσισα να διαμαρτυρηθώ για μερικά επιστημονικά ατοπήματα που υπάρχουν στο βιβλίο. 
1ο επιστημονικό ατόπημα : Στη σελίδα 139 γράφει: «Επειδή όμως είναι απίθανο τόσο πολύπλοκες διαδικασίες να έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα σε κάθε είδος, τα δεδομένα αυτά
αποδεικνύουν αναμφισβήτητα πως όλοι οι οργανισμοί έχουν κοινή προέλευση».

Ο συλλογισμός «επειδή είναι απίθανο … αποδεικνύουν αναμφισβήτητα» είναι μαθηματικά λάθος. Πόσο απίθανο είναι ; Σε ποιανού την σκέψη είναι απίθανο; Που το είδατε αγαπητοί συνάδελφοι, από το απίθανο να βγαίνει αναμφισβήτητη απόδειξη; Η σχετικότητα και η κβαντομηχανική και τόσα άλλα στις Φυσικές Επιστήμες δεν ήταν απίθανα;

2ο επιστημονικό ατόπημα: Στη σελίδα 143 γράφει: « Τις τελευταίες όμως δεκαετίες τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί, καθώς και η έρευνα σε άλλες περιοχές της Βιολογίας, ιδιαίτερα μάλιστα στη Μοριακή Βιολογία, δε γεννούν καμιά αμφιβολία ότι ο άνθρωπος, όπως και κάθε άλλος οργανισμός του πλανήτη είναι προϊόν εξέλιξης ».

Η φράση «δε γεννούν καμιά αμφιβολία» είναι επιστημονικά απαράδεκτη. Βρέστε μου σας παρακαλώ σε ποιο βιβλίο Φυσικής ή Χημείας του Λυκείου υπάρχει αυτή η φράση. Σε κανένα. Και σωστά δεν υπάρχει σε κανένα αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί απλά θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτε στις Φυσικές Επιστήμες για το οποίο να μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Κοιτάξτε σας παρακαλώ το βιβλίο Χημεία της Β΄ Λυκείου στην σελίδα 40 με τι σοβαρό επιστημονικό λόγο παρουσιάζει την θεωρία για τον σχηματισμό του πετρελαίου: « Πιστεύουμε δηλαδή ότι το πετρέλαιο σχηματίστηκε από ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, κυρίως από το πλαγκτόν, πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια ». Όπως βλέπετε λέει «πιστεύουμε» και όχι «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία», αν και πιθανόν ξέρετε ακόμα και στο εργαστήριο θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την ορθότητα της θεωρίας αν το θέλαμε, ενώ η θεωρία της εξέλιξης με κανένα εργαστήριο δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Πριν από λίγα χρόνια σ’ ένα συνέδριο στο ΑΠΘ για τα σχολικά βιβλία Φυσικής, ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος είπε : «Με τις πολλές βεβαιότητές μας στα σχολεία, πυροβολούμε τα πόδια της επιστήμης». Μήπως η πολλή σας βεβαιότητα προέρχεται από το γεγονός ότι η Βιολογία χρησιμοποιεί μόνο την Κλασική Φυσική ; Η Χημεία ξέρετε, χρησιμοποιεί πολύ την Κβαντομηχανική. Ναι αλλά όπως θα ξέρετε, οι βεβαιότητες της Κλασικής Φυσικής τελείωσαν, όταν ο Αϊνστάιν, ζητώντας συγγνώμη από τον Νεύτωνα, διατύπωσε τη Θεωρία της σχετικότητας. 

Συνάδελφοι, παρακαλώ διορθώστε τα παραπάνω επιστημονικά ατοπήματα, γιατί όταν διδάσκω τα σημεία αυτά του βιβλίου, δεν ξέρω τι να απαντήσω στην ερώτηση των μαθητών μου : « Για ποιο λόγο στις Φυσικές Επιστήμες, το μόνο για το οποίο δεν έχουμε καμιά αμφιβολία είναι η θεωρία της εξέλιξης ;» Ευχαριστώ.
Συναδελφικά
Παπαδόπουλος Χαράλαμπος
Καθηγητής Χημικός
1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών

1 σχόλιο:

  1. Το DNA του ανθρώπου και του χιμπαντζή διαφέρουν μόνο κατά 1,27 %, τα κυτοχρώματά τους διαφέρουν μόνο κατά ενα αμινοξύ και οι αιμοσφαιρίνες τους μοιάζουν πάρα πολύ κλπ. Αυτά δικαιολογούν την τόσο μεγάλη διαφορά χιμπαντζή και ανθρώπου; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο ; Αφού υπάρχουν ερωτήματα για την θεωρία της εξέλιξης (μια και δεν μπορούμε να την επαληθεύσουμε στο εργαστήριο, μεγάλο μειονέκτημα στις φυσικές επιστήμες)γιατί να βιαστούμε να πούμε οτι "είναι μια επιστημονικα αποδεδειγμένη βεβαιότητα" ; (εκτός και το κάμνουμε για άλλους λόγους, όχι επιστημονικούς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή