Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων

Οι αριστερόχειρες είναι γενικά καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και όσο πιο δύσκολο είναι το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η υπεροχή των αριστερόχειρων, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Σάλα του Τμήματος Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in
Psychology», πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων με περισσότερους από 2.300 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι εκλήθησαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα με διαφόρους βαθμούς δυσκολίας.

Διαπιστώθηκε ότι:

Οι αριστερόχειρες και οι δεξιόχειρες έχουν σε γενικές γραμμές παρόμοιες επιδόσεις, όταν τα προβλήματα (π.χ. αριθμητικής) είναι σχετικά απλά. Οταν όμως τα πράγματα δυσκολεύουν, τότε οι αριστερόχειρες υπερτερούν, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα στα αγόρια που γράφουν με το αριστερό χέρι.

Ο μέσος αριστερόχειρας είναι καλύτερος από τον μέσο δεξιόχειρα στην επίλυση απαιτητικών μαθηματικών προβλημάτων.

Οι «ακραίοι» δεξιόχειρες (που χρησιμοποιούν μόνο το δεξί χέρι για να γράψουν, να σχεδιάσουν, να πετάξουν κάτι κ.ά.) είχαν κατά μέσον όρο χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα μαθηματικά τεστ, σε σχέση με τους «μετριοπαθείς» δεξιόχειρες (που κατά καιρούς χρησιμοποιούν και το αριστερό) και τους αριστερόχειρες.

Η πεποίθηση ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ταλέντο και στην αριστεροχειρία είναι παλιά, τουλάχιστον από την εποχή του αριστερόχειρα Λεονάρντο ντα Βίντσι, αν όχι του επίσης αριστερόχειρα Αριστοτέλη. Ο Αμαντέους Μότσαρτ, η Μαρί Κιουρί, ο Μαρκ Τουέιν, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο «μάγος» της μπάλας Λιονέλ Μέσι ανήκουν στην ομάδα των αριστερόχειρων.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως:

Ποσοστό 10% έως 13,5% των ανθρώπων δεν είναι αμιγώς δεξιόχειρες.

Λίγοι από αυτούς χρησιμοποιούν άνετα και τα δύο χέρια.

Οι περισσότεροι είναι καθαρά αριστερόχειρες.

Η προτίμηση στο ένα χέρι ή στο άλλο θεωρείται από τη νευροεπιστήμη ότι αποτελεί εκδήλωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Οι αριστερόχειρες εμφανίζουν κατά μέσον όρο πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου, ενώ οι δεξιόχειρες πιο ανεπτυγμένο αριστερό ημισφαίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου