Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Από τη Γεωμετρία του Ευκλείδη στα Κοινωνικά Δίκτυα

Το παράρτημά Καρδίτσας της Μαθηματικής Εταιρείας διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ένα σύγχρονο θέμα που συνδυάζει τα μαθηματικά με τις εφαρμογές τους στη σημερινή τεχνολογία.
Η εκδήλωση αφορά και τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων καθότι διδάσκονται μαθηματικά και είναι χρήστες των κοινωνικών δικτύων.
Επίσης θα γίνει αναφορά σε σύγχρονα επαγγέλματα που απαιτούν ως υπόβαθρο τα μαθηματικά. Το θέμα περιέχει και στοιχεία επαγγελματικού προσανατολισμού. Ενα μέρος της εκδήλωσης θα περιέχει διάλογο με μαθητές. 

Ενδεικτικά ακολουθεί μια εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης :

Παρατηρώντας τους κρυστάλλους, τα τηλεφωνικά δίκτυα, τον συγχρονισμό των πυγολαμπίδων, την επιληψία, καθώς και την δομή του Παγκόσμιου Ιστού, ανακαλύψαμε νέες γεωμετρικές δομές που εμπλούτισαν την Ανθρώπινη Γνώση πέραν των τότε γνωστών πολυγώνων και πολυέδρων. Τα Δίκτυα εντάσσονται στην «Γεωμετρία των Σχέσεων» του Poincare, η οποία γενικεύει την Γεωμετρία του Ευκλείδη.

Η Θεωρία Δικτύων είναι σήμερα αναγκαίο μαθηματικό εργαλείο που εφαρμόζεται σε διαφόρους κλάδους της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, όπως στην Συνδεσιμότητα του Εγκεφάλου, στην Βιολογία και την Ιατρική, στην ανάλυση των Γεωφυσικών Φαινομένων και Διαταραχών, στην ανάλυση των Οικονομικών Σχέσεων και Εξαρτήσεων, στην κατανόηση των Κοινωνικών Δικτύων και του Παγκόσμιου Ιστού. 

Στην επερχόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, πέραν της δικτύωσης των ανθρώπων μεταξύ τους στα διάφορα Κοινωνικά Δίκτυα (Facebook, Twitter, Instagram), αναμένουμε επίσης και την δικτύωση των μηχανών μεταξύ τους (Internet of Things). Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση της υψηλά παραγόμενης Πληροφορίας.

Για το λόγο αυτό, νέες περιζήτητες Δεξιότητες και Επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα με τα Μαθηματικά εμφανίζονται στο προσκήνιο. Τα Μαθηματικά σήμερα αποτελούν βασικό εργαλείο μοντελοποίησης και επίλυσης προβλημάτων με Μεγάλα Δεδομένα (Big Data).

Η Θεωρία Δικτύων, καθώς και οι Εφαρμογές της στα Δίκτυα Επικοινωνίας, στα Βιο-Ιατρικά και Γεωφυσικά Δίκτυα, και στα Κοινωνικο-οικονομικά Δίκτυα, αναπτύσσονται στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών στα «Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα», των Τμημάτων Μαθηματικών, Βιολογίας, Γεωλογίας, και Οικονομικών του Α.Π.Θ. (cosynet.auth.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου