Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

13 τραπουλόχαρτα

Ο Έρμαν και ο Τσεκαλίνσκι (*) τοποθέτησαν στο τραπέζι 13 διαφορετικά τραπουλόχαρτα. Κάθε τραπουλόχαρτο μπορεί να βρίσκεται σε δυο πιθανές καταστάσεις: με το "πρόσωπο" πάνω ή κάτω. Οι παίκτες με την σειρά πρέπει να αναποδογυρίσουν από ένα χαρτί.
Χάνει αυτός ο παίκτης, μετά την κίνηση του οποίου εμφανίζεται στο τραπέζι κάποια από της προηγούμενες καταστάσεις των χαρτιών (της αρχικής συμπεριλαμβανομένης).
Την πρώτη κίνηση την έκανε ο Τσεκαλίνσκι. Ποιός μπορεί να κερδίσει ανεξάρτητα το τι θα κάνει ο άλλος;
Πανρωσική Ολυμπιάδα Μαθηματικών 2016/17 (ΙΙΦ 9η τάξη)
(*) Ήρωες της νουβέλας Ντάμα Πίκα του Αλεξάντερ Πούσκιν. Ο Έρμαν, αξιωματικός του ρωσικού στρατού γερμανικής καταγωγής, βλέπει συνέχεια τους άλλους αξιωματικούς καθέ βράδυ να τσογάρουν αλλά δεν συμμετέχει ποτέ ο ίδιος. Μια μέρα μαθαίνει από τον εγγονό της Άννας Φεδόντοβνα ότι αυτή, όταν ήταν νέα, έμαθε ένα κόλπο με τρία νικηφόρα χαρτιά, που το έμαθε από τον διαβόητο κόμη του Σαντ Ζερμεν και κέρδισε ένα μεγάλο ποσό. Προσπαθεί από τότε μανιοδώς να μάθει το μυστικό...μαθαίνοντάς το εν τέλη πάει στο σαλούν του Τσεκαλίνσκι όπου εύποροι μαζεύονταν και τσόγαραν μεγάλα ποσά και άρχισε να παίζει και ο ίδιος ποντάροντας όλη του την περιουσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου