Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, ο αυτοδίδακτος

Κάντε κλικ στην εικόνα.
Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο», η ομάδα «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ» και η εταιρεία κινηματογραφικής διανομής ODEON διοργάνωσαν την Παρασκευή 13 Μαΐου 2106 στο Café ΙΑΝΟΥ, μια εκδήλωση με ομιλία του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη για τον κορυφαίο Ινδό μαθηματικό Σρινιβάσα Ραμανούτζαν.

Η ταινία «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο», που βασίζεται στην ιστορία του φωτισμένου Ινδού μαθηματικού, καταγράφει τη συναρπαστική ζωή μιας ιδιοφυίας που έφτασε από τις παραγκουπόλεις της Ινδίας στο Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωθούμενος από τον μέντορά του, τον κορυφαίο μαθηματικό Τζ.Χ. Χάρντι, ο Ραμανούτζαν ξεπερνά τον ρατσισμό της άκαμπτης ακαδημαϊκής κοινότητας και φέρνει επανάσταση στο πεδίο των μαθηματικών με τα εντυπωσιακά, πρωτότυπα θεωρήματά του, τα οποία αποδίδει σε θεία έμπνευση. Η ταινία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο μια απίθανη, διαπολιτισμική φιλία κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο.

Στη διάλεξή ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στο πώς ο Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, έχοντας ως μοναδικό οδηγό ένα πεπαλαιωμένο εγχειρίδιο, ανακάλυψε μόνος του όλα τα μαθηματικά που οι συνομήλικοί του διδάσκονταν στα πανεπιστήμια, πηγαίνοντας συχνά πέρα από την κατακτημένη γνώση και διατυπώνοντας εικασίες που χρειάστηκαν χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του για να αποδειχθούν.

Είχε την τύχη τα κακοδιατυπωμένα, ασύντακτα και συχνά ασυνάρτητα γραπτά του να πέσουν στα χέρια του Χάρντι, του κορυφαίου Βρετανού μαθηματικού της μεταβικτωριανής εποχής. Έτσι, από τα χαμόσπιτα του Μαντράς ο Ραμανούτζαν βρέθηκε στα επιβλητικά κτίρια του Κέιμπριτζ. Έζησε πέντε χρόνια στην Αγγλία, μέσα σ’ ένα ανοίκειο πολιτιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό περιβάλλον. Σχεδόν μόνιμα άρρωστος, είχε περιόδους πλούσιας επιστημονικής παραγωγής που του εξασφάλισαν την ύψιστη τιμή για επιστήμονα, υπήκοο του βρετανικού Στέμματος: τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρίας. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1919, για να πεθάνει ένα χρόνο αργότερα πριν καν συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας του.

Η ιδιότυπη προσωπικότητα και η πολυτάραχη ζωή του Ραμανούτζαν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κάθε μορφής καλλιτεχνικές δημιουργίες, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου