Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Τα ψάρια

Τρείς φίλοι συμφώνησαν να πάνε την Κυριακή για ψάρεμα και το βράδυ να φάνε μαζί με τις συζύγους τα ψάρια που θα φέρουν.
Ο Θωμάς έφερε ένα ψάρι 3 κιλά, ο Σταύρος ένα ψάρι 5 κιλά και ο Χρήστος ένα ψάρι 40 κιλά το οποίο όμως πούλησε προς 30€ το κιλό. Το βράδυ αφού έφαγαν τα άλλα 2 ψάρια ο Χρήστος έδωσε στους φίλους του να μοιραστούν 80€. 
Πώς πρέπει να τα μοιράσουν; Είναι δίκαιο το ποσό που έδωσε στους φίλους του;

3 σχόλια:

  1. Αν υποθέσουμε ότι το δίκαιο είναι να κρατήσει ο καθένας τη διαφορά μεταξύ της αξίας του ψαριού που έφερε και της αξίας της ποσότητας ψαριού που έφαγε μαζί με τη σύζυγό του, τότε η μοιρασιά του τιμήματος του ψαριού που πουλήθηκε πρέπει να γίνει ως εξής:

    Θωμάς: (3-8/3)*30=10€

    Σταύρος: (5-8/3)*30=70€

    Χρήστος: (40-8/3)*30=1120€

    Με αυτή την έννοια, το συνολικό μερίδιο των Θωμά και Σταύρου από την πώληση του ψαριού του Χρήστου δικαιολογημένα είναι 80€, από τα οποία τα 10 ανήκουν στο Θωμά και τα 70 στο Σταύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μια διαφορετική προσέγγιση στη λύση του προβλήματος.
    Ναι, είναι δίκαιο το ποσό των 80€ που έδωσε ο Χρήστος στους δύο φίλους του. Τα 8κιλά (3+5) μοιράστηκαν εξ’ ίσου σε 3 ίσα μέρη, ήτοι 3*8=24κιλά.
    Ο Σπύρος που διέθεσε το ψάρι των 5κιλών είχε 5*3=15κιλά, έφαγε τα 8κιλά κι’ έδωσε τα (7/3)κιλά (15-8)στον Χρήστο.
    Ο Θωμάς που διέθεσε το ψάρι των 3κιλών είχε 3*3=9κιλά, έφαγε τα 8κιλά κι’ έδωσε το (1/3)κιλό (9-8) στον Χρήστο.
    Σπύρος: Η αξία των (7/3)κιλών*30€= 7*10€=70€
    Θωμάς: Η αξία του (1/3)κιλού*30€=1*10€=10€

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκ παραδρομής έγραψα Σπύρος αντί για Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή