Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

100 κρατούμενοι και 1 λάμπα

Υπάρχουν 100 κρατούμενοι και ο καθένας είναι κλεισμένος σε ένα ξεχωριστό κελί στην απομόνωση. Υπάρχει ένα κεντρικό “σαλόνι” με μία λάμπα.Αυτή η λάμπα είναι αρχικά απενεργοποιημένη. Κανείς κρατούμενος δεν μπορεί να δει την λάμπα από το κελί του.
Καθημερινά, ο αρχιφύλακας επιλέγει τυχαία έναν κρατούμενο, ο οποίος και μπαίνει στο σαλόνι.
Ενώ βρίσκεται εκεί, ο κρατούμενος μπορεί να ακουμπήσει την λάμπα, εφόσον το επιθυμεί.
Ο αρχιφύλακας δίνει στον κρατούμενο την επιλογή να απαντήσει στο αν και οι 100 κρατούμενοι έχουν πάει στο σαλόνι μέχρι τώρα. 
Αν ο κρατούμενος επιλέξει να απαντήσει και κάνει λάθος, τότε ο αρχιφύλακας θα εκτελέσει και τους 100 κρατούμενους. Ωστόσο, αν δώσει την σωστή απάντηση, τότε όλοι οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι. 
Αυτό σημαίνει ότι ο κρατούμενος θα πρέπει να επιλέξει να απαντήσει μόνο αν είναι 100% σίγουρος για την απάντηση που θα δώσει. 
Ο αρχιφύλακας δίνει στους κρατούμενους την δυνατότητα να συγκεντρωθούν όλοι μαζί ένα βράδυ στο προαύλιο, για να οργανώσουν κάποιο σχέδιο. Ποιο σχέδιο θα είναι αυτό, ώστε, τελικά, κάποιος να επιλέξει να απαντήσει και να δώσει την σωστή απάντηση;

1 σχόλιο:

  1. Ωραίος, κλασικός γρίφος έμπνευσης!
    Ένα αποτελεσματικό σχέδιο είναι νομίζω το εξής:
    Οι κρατούμενοι ορίζουν έναν από τους 100, έστω τον Α, ο οποίος κάθε φορά που επιλέγεται για επίσκεψη στο σαλόνι και μόνο αυτός, θα σβήνει τη λάμπα τις φορές που τη βρίσκει αναμμένη και θα καταγράφει αυτές τις φορές.
    Καθένας από τους υπόλοιπους 99 κρατουμένους θα ανάψει τη λάμπα στην πρώτη του επίσκεψη που θα τη βρει σβηστή, ενώ σε όλες τις άλλες ενδεχόμενες επισκέψεις του θα την αφήνει όπως τη βρίσκει.
    Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά που κάποιος κρατούμενος ανάβει τη λάμπα, η λάμπα μένει μένει αναμμένη μέχρι την επόμενη επίσκεψη του Α, που θα τη σβήσει καταγράφοντας την επίσκεψη του κρατούμενου που την άναψε στο σαλόνι.
    Όταν ο Α θα έχει σβήσει τη λάμπα 99 φορές, μπορεί να είναι σίγουρος ότι και όλοι οι 99 υπόλοιποι κρατούμενοιέχουν επισκεφτεί το δωμάτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή