Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

O πεζός τραπεζίτης

Ο κ. R. A, Scall, πρόεδρος της Pyramid Bank, ζει σε ένα προάστιο, αρκετά μακριά από το γραφείο του. Κάθε μέρα φεύγει από την τράπεζα ένα αυτοκίνητο που έρχεται και τον παίρνει την ίδια πάντα ώρα από το σπίτι του. Έτσι, φτάνει πάντοτε στη δουλειά του τη στιγμή ακριβώς που ανοίγει η τράπεζα. Ένα πρωί, ο οδηγός του τηλεφωνεί ότι λόγω βλάβης πιθανόν να αργήσει. Έτσι ο κ. Scall έφυγε από το σπίτι του μία ώρα νωρίτερα και άρχισε να κατευθύνεται πεζός προς το γραφείο του.
Όμως ο οδηγός διόρθωσε γρήγορα τη βλάβη και κατάφερε να φύγει από την τράπεζα στην ώρα του. Συνάντησε τον τραπεζίτη στο δρόμο και τον πήγε στη δουλειά του, όπου έφτασαν 20 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Πόση ώρα περπάτησε ο κ. Scall;
(Η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι σταθερή και ο χρόνος που χρειάζεται για να στρίψει μηδενικός.)
I. Sharygin 
 Διασκεδαστικά Μαθηματικά    www.eisatopon.blogspot.com    

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με τον Κώστα, για τον εξής λόγο:
    Ο οδηγός ξεκινάει κάθε πρωί την ώρα χ από την τράπεζα, φτάνει στο σπίτι του τραπεζίτη σε τ λεπτά, παραλαμβάνει χωρίς καθυστέρηση τον τραπεζίτη την ώρα χ+τ και τον φέρνει στην τράπεζα την ώρα χ+2τ.
    Σήμερα ξεκίνησε από την τράπεζα πάλι την ώρα χ, αλλά τον έφερε στην τράπεζα την ώρα χ+2τ-20, επομένως τον συνάντησε στο δρόμο την ώρα χ+(2τ-20)/2 = χ+τ-10.
    Ο τραπεζίτης περπατούσε από την ώρα χ+τ-60 μέχρι την ώρα χ+τ-10 που τον παρέλαβε το αυτοκίνητο από το δρόμο, δηλαδή για (χ+τ-10)-(χ+τ-60) = 50 λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματι αφου ο οδηγος ξεκινησε την ιδια ωρα οπως εκανε καθε μερα για να παρει τον προεδρο απο καποιο σημειο εστω Α και να επιστρεψει πισω στην τραπεζα 20 λεπτα νωριτερα αυτο σημαινει οτι τα 20 λεπτα που εξοικονομισε ηταν τα 10 λεπτα που θα χρειαζοταν να παει απο το σημειο Α στο σπιτι του προεδρου και τα 10 λεπτα να επθστρεψει απο το σπιτι στο σημειο Α. Δηλαδη ο οδηγος συναντησε τον προεδρο 10 λεπτα νωριτερα απο την προκαθορισμενη ωρα και αφου ο προεδρος ξεκινησε 60 λεπτα πριν την προκαθορισμενη ωρα συμπαιρενουμε οτι περπατησε 60-10=50 λεπτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή