Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η Κλοπή

Ο αστυνόμος Σαΐνης  κλήθηκε από την υπηρεσία του να εξιχνιάσει το εξής αδίκημα. Από το μαγαζί ηλεκτρικών ειδών "Η Αφθονία" εκλάπη ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.Από μαρτυρίες έγινε γνωστό ότι ο κλέφτης ή οι κλέφτες  διέφυγαν  από το μαγαζί οδηγώντας ένα αυτοκίνητο. Τρεις σεσημασμένοι κλεφτές οι,  Α, Β, και Γ, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την κλοπή.
Από την ανάκριση ο αστυνόμος Σαΐνης διαπίστωσε τα εξής:
(1)Μεταξύ των Α, Β, και Γ βρίσκεται ο ένοχος ή οι ένοχοι.
(2)Ο Γ ποτέ δεν κλέβει χωρίς να έχει σύνεργο τον Α  και καμιά φορά και άλλους επιπλέον συνεργούς.
(3) Ο Β δεν ξέρει να  οδηγήσει αυτοκίνητο. 
Είναι ο «Α» αθώος ή ένοχος για στην κλοπή;
 Λύση:
Αρχικά θα αποδείξουμε ότι τουλάχιστον ένας από τους Α και Γ είναι ένοχος .Αν ο Β είναι αθώος τότε είναι προφανές ότι ο Α ή ο Γ ή και οι δυο μαζί διέπραξαν την κλοπή εφόσον, από την (1) ξέρουμε ότι μόνο οι Α, Β, και Γ εμπλέκονται στην κλοπή. Αν ο Β είναι ένοχος τότε θα πρέπει να έχει συνεργό –δεν ξέρει να οδηγεί- έτσι ξανά ο Α ή ο Γ θα είναι ένοχος. Τελικά θα ισχύει ότι ο Α ή ο Γ ή και οι δυο είναι ένοχοι για την κλοπή. Αν ο Γ είναι αθώος τότε ο Α θα πρέπει να είναι ένοχος. Από την άλλη αν ο Γ είναι ένοχος τότε από την (2) θα είναι ένοχος και ο Α. Σε κάθε περίπτωση ο Α είναι ένοχος.
   

2 σχόλια:

  1. Ναι, γιατί αφού ο Β δεν μπορεί να έχει κάνει την κλοπή μόνος του επειδή δεν οδηγεί, θα πει ότι την έχει κάνει είτε ο Γ με τον Α, είτε ο Γ με τον Α και τον Β, είτε ο Α μόνος του. Άρα ο Α είναι σίγουρα ένοχος.

    Γιάννης, ετών 11.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @halb Wesen halb Ding
    Γιάννη συγχαρητήρια! Πολή ωραία σκέφθηκες τη λύση. Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή