Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Δύο Κλήροι

Στην αρχαιότητα ένας Έλληνας συνελήφθη από το βασιλιά ενός Ασιατικού κράτους, επειδή υπήρξε ο υποκινητής μιας επανάστασης για την απελευθέρωσης των σκλάβων. Ο βασιλιάς λέει προς τον Έλληνα:
- «Επειδή εκτιμώ τη συμβολή των Ελλήνων στον πολιτισμό, σου δίνω μια ευκαιρία να σωθείς. Μέσα σ’ αυτό το δοχείο υπάρχουν δύο κλήροι. Ο ένας κλήρος γράφει «Ελευθερία», και ο άλλος κλήρος γράφει «Θάνατος». Εάν επιλέξεις το κλήρο που γράφει «Ελευθερία» θα σωθείς.»
Ο Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι και στους δύο κλήρους ο βασιλιάς έχει γράψει τη λέξη «Θάνατος». Σκέφτεται για λίγο, και ξαφνικά του έρχεται μια έμπνευση και σώζεται. Τι έκανε; Πηγή:http://www.flowmagazine.gr/article/view/grifos_ta_duo_xartakia/category/personal_development

3 σχόλια:

  1. Να καταπιεί τον κλήρο που θα τραβήξει θα είναι η απάντηση (και αν η κλήρωση είναι τίμια?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ευθύμης Αλεξίου
      Σωστή η απάντησή σου. Εάν ο κλήρος έγραφε "Ελευθερία", τότε ήταν άξιος της τύχης του. Αλλά μάλλον η παγίδα που έστησε ο βασιλιάς ήταν φανερή, καθότι εκείνη την εποχή στα ζητήματα επανάστασης δεν υπήρχε περίπτωση να σωθείς.

      Διαγραφή
  2. Λύση:
    Λέει στο βασιλιά ν' ανοίξει το δοχείο. Παίρνει τον ένα κλήρο και χωρίς να δει τι γράφει το καταπίνει. Ύστερα, λέει στο βασιλιά να πάρει τον άλλο κλήρο και να διαβάσει τι γράφει.
    Ο βασιλιάς παίρνει τον άλλο κλήρο και το διαβάζει.
    -«Θάνατος!»
    - «Άρα,», του λέει, «το χαρτάκι που επέλεξα κι έφαγα έγραφε «Ελευθερία».»
    Ο βασιλιάς, με αυτό το τρόπο που έλυσε το γρίφο ο Έλληνας, αναγκάστηκε να ελευθερώσει τον Έλληνα για να μην αποκαλυφθεί η απάτη που έκανε στα μάτια των υπηκόων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή