Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Τριανταφυλλιές

Σε ένα ίσιο μονοπάτι, μιας μονοκατοικίας, ένας κηπουρός φύτεψε τριανταφυλλιές και από τις δύο πλευρές του. Η κάθε τριανταφυλλιά ήταν φυτεμένη σε διάστημα 2 μέτρων η μια από την άλλη. Αν το μονοπάτι έχει μήκος 20 μέτρα, πόσες τριανταφυλλιές φύτεψε;

15 σχόλια:

  1. 42

    Στα τέσσερα μέτρα θα φυτέψει τρεις τριανταφυλλιές , στα 20 μέτρα 21 τριανταφυλλιές , αφού έχουμε διπλό φύτεμα θα είναι συνολικά 42 οι τριανταφυλλιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί έχω την αίσθηση ότι ο $ \rho o \ \ \rho o$ κάνει χιουμοράκι...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ότι κατάλαβα, Ευθύμη, σ' αυτή την ιστοσελίδα ορισμένοι έχουν χάσει τη σοβαρότητα που απαιτείται.

      Διαγραφή
    2. Η δική μου αίσθηση είναι ότι ο "po po" ενώ αρχικά είδε ότι ο κηπουρός φυτεύει σε αποστάσεις των 2 μέτρων, στη συνέχεια το ξέχασε και θεώρησε ότι η απόσταση ήταν 1 μέτρο. Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε η αβλεψία αυτή από τον "po po", η απάντησή του θα ήταν ότι έγιναν 22 φυτεύσεις και η απάντηση θα είχε θεωρηθεί σωστή. Η δική μου πάντως θεώρηση είναι ότι ο κηπουρός φύτεψε από 10 ως και 22 τριανταφυλλιές.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ @swt . Αυτό ακριβώς ήθελα να πω .
      Έκανες πλήρη ανάλυση της σκέψης μου και του λάθους μου.

      Διαγραφή
    4. Το σχόλιο που έκανα δεν αφορά τον po po, που είναι ένας κλαός λύτης, αφορά γενικά,λόγω του ότι κατά καιρούς εμφανίζονται ως αλεξίπτωτα ορισμένα άτομα με σχόλια ανάπμοστα. Όπως τόνισα και σε άλλο σχόλιο, η ιστοσελίδα αυτή είναι επίπέδου με συμμετοχή αξιόλογων λυτών και δεν πρέπει να κατεβάζουμε τον πήχη της σοβαρότητας σε καμιά περίπτωση, αλλά να προσπαθούμε να τον ανεβάζουμε ψήλοτερα, όσο μπορούμε. Κι' εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να διατηρούμε τον πήχη σ' αυτό το ύψος.

      Διαγραφή
    5. Προφανώς η αίσθηση μου, με ερωτηματικό προς διευκρίνηση, ήταν λαθεμένη. Πάντως "στα 4 μέτρα θα φυτέψει 3 τριανταφυλλιές , στα 20 μέτρα 21 τριανταφυλλιές" δεν δένει.
      Αν στα 4 μ. 3(= 4-1) τρ στα 20 μ. ή 19 (=20-1) ή 15(=20*3/4), μετά όμως την δήλωση του "ρο ρο" το θέμα τελειώνει.
      Μπορεί όμως κάποιος να μου εξηγήσει πως προκύπτει το 10 του "10 έως 22" ?
      Είναι πληκτρολογικό λάθος (αντί 20 10) ή ο Σωτήρης (swt) έπαιξε και με το 2 μ απόσταση (11+11=22 τριαντ.. με τις ακριανές στο σύνορο ακριβώς) και με το 4 μ. (5+5=10 και τις ακριανές να απέχουν από την άκρη 2 μ, όπως είναι και το σωστό κηπουρικά, δηλαδή οι ακριανές να απέχουν από την άκρη το ήμισυ της απόστασης μεταξύ τους) ? :-)
      Προφανώς έχω πολύ καλή διάθεση σήμερα και μου βγαίνουν κάποια λογοπαίγνια. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι πολύ ενοχλητικά!

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα Ευθύμη.
      Η σκέψη μου είναι ότι αφού δεν γνωρίζουμε το πλάτος του μονοπατιού, η απόσταση των 2 μέτρων θα μπορούσε να αφορά σε τριανταφυλλιές σε διαφορετική πλευρά του μονοπατιού.

      Διαγραφή
    7. Καλησπέρα Σωτήρη
      Σωστά! Πολύ σωστά! Δεν το είχα δεί έτσι. Έδωσες μια άλλη διάσταση στο στρωτό και πέραν των προθέσεων του θεματοθέτη πρόβλημα!
      Πάρα πολύ ωραία!
      Υ.Γ Ότι έγραψα τώρα το έγραψα με πλήρη σοβαρότητα.

      Διαγραφή
    8. Υ. Γ 2 Βέβαια αν ακριβολογήσουμε τότε αν δεχθούμε το $22$ για $2$ πλήρεις γραμμές, που σημαίνει ότι οι ακριανές φυτεύονται άκρα των δύο πλευρών του διαδρόμου, τότε πρέπει και η μία γραμμική, σε περίπτωση πολύ στενού διαδρόμου θα έχει $11$ τριαντ. Άρα $11-22$ ή $10-20$ που το θεωρώ και πιο σωστό με τους κανόνες της ανθοκομικής (απόσταση από το όριο $1/2$ της μεταξύ τους απόστασης.

      Διαγραφή
    9. Σωστά. Αυτό εννοούσα όταν έγραψα 10-22, ότι δεν είναι ξεκάθαρο από που θα ξεκινήσει ο κηπουρός να φυτεύει.

      Διαγραφή
    10. ΥΓ. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο κηπουρός φύτεψε έναν οποιονδήποτε αριθμό τριανταφυλλιών μεταξύ 10 και 22 και υπό κατάλληλες προϋποθέσεις να έχει δίκιο.

      Διαγραφή
  3. Ο κηπουρός φύτεψε από 10 τριανταφυλλιές σε κάθε πλευρά του μονοπατιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βλέπε:
    ...καλός λύτης...
    και
    ...σχ΄όλια ανάρμοστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή