Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Magnus Carlsen vs Bill Gates, ματ σε 79 δευτερόλεπτα!

Ο Νορβηγός σκακιστής Magnus Carlsen συναντήθηκε με τον Bill Gates στo τοκ σόου «Skavlan» του καναλιού NRK - Ο Carlsen κέρδισε τον Bill Gates σε μόλις εννέα κινήσεις σε 79 δευτερόλεπτα!
Ο Carlsen θεωρείται αυτή τη στιγμή, ως ο κορυφαίος παίχτης σε ολόκληρο τον κόσμο.

2 σχόλια:

  1. Ο Carlsen για να κερδίσει με χρόνο σκέψης μόλις 30'' αναγκάστηκε να ρισκάρει να βρεθεί σε χειρότερη θέση αν ο αντίπαλός του έπαιζε τις καλύτερες κινήσεις. Το αντιστάθμισμα αυτού του ρίσκου ήταν ένα γρήγορο ματ και αυτό ακριβώς συνέβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνο (pantsik), πολύ σωστή η παρατήρησή σου. Θα προσθέσω ,απλώς για να αποφεύγονται παρανοήσεις της "σημασίας" του γεγονότος από άπειρους περι των σκακιστικών, το εξής.
    Η παρτίδα ήταν "περιορισμένου χρόνου" , αυτό που στην σκακιστική αργκό λέγεται "μπλιτς" (απ'τη γερμανική λέξη Blitz=αστραπή). Ο Κάρλσεν είχε 30 δευτερόλεπτα για να παίξει ΟΛΕΣ τις κινήσεις της παρτίδας και ο Γκέιτς 2 λεπτά. Τέτοιες παρτίδες, είναι πάντα χαμηλής ποιότητας ,αναλόγως βεβαίως με την ποιότητα των αντιπάλων. O Γκέιτς είναι προφανέστατα αδύνατος παίκτης. Αυτό γίνεται φανερό ,από την 4η ή 5η κίνησή του όπου παίζει την κίνηση Αδ3. Μια κίνηση "αντιποζισιονέλ",όπως λέμε οι σκακιστές ,δηλαδή μια κίνηση αντίθετη με το πνεύμα της υγιειούς στρατηγικής στο άνοιγμα (αρχή της παρτίδας) μιας και αναπτύσσει μεν ένα κομάτι σε φαινομενικά ενεργητικό τετράγωνο, αλλά μπλοκάρει το πιονάκι δ και την ομαλή ανάπτυξη των υπολοίπων δυνάμεων της πτέρυγας της Βασίλισσας. Eίναι μια κίνηση ,που δεν θα την έπαιζε σχεδόν ποτέ ,ακόμη και σε σούπερ-γρήγορη παρτίδα , κάποιος ισχυρός παίκτης, και δεν μιλάω για παίκτη επιπέδου Γκρανμέτρ ,αλλά και για πολύ πιο αδύνατο. Τούτων των γενικών λεχθέντων, η συνέχεια της παρτίδας , με την επιθετική διάταξη των κομματιών του Κάρλσεν στην πτέρυγα του Βασιλιά ,ήταν απολύτως αναμενόμενη. Το στραπάτσο δε ολοκληρώνεται με την ένατη και τελική κίνηση του Γκειτς ,όπου μετακινώντας τον Ιππο στήνει ματ στην επόμενη.
    Όλα αυτά (τα προφανή για κάποιον έμπειρο σκακιστή) τα έγραψα για να μη μένει η εντύπωση πως στο σκάκι νικάει η "μεγαλοφυία" ή κάτι τέτοιο. Το σκάκι είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και ντετερμινιστικό παιχνίδι και το να χάσει κάποιος (ακόμη και σε μπλιτς) σε 9 κινήσεις δεν συνεπάγεται το ακατανίκητο ή μεγαλοφυές του αντιπάλου του, παρά μόνον το δικό του άσχημο παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή