Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

▪ Οι Αριθμοί και άλλες Μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Θανάσης Τριαντάφυλλου γεννήθηκε και διαμένει στη Λάρισα. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής Μαθηματικών στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση, διευθυντής διαφόρων σχολικών μονάδων και σχολικός σύμβουλος Μαθηματικών. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και προσφάτως κυκλοφόρησε μια μελέτη για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Όπως γράφει ο Θεόδωρος Χρηστίδης, καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών, στον πρόλογό του, «εξετάζοντας τις μαθηματικές αναφορές στο έργο του Ελύτη, διαπιστώνουμε τον πλατωνικό του προσανατολισμό. Αυτό δε σημαίνει ότι το φιλοσοφικό του υπόβαθρο καλύπτεται αποκλειστικά από πλατωνικές συνιστώσες. Μία άλλη μελέτη θα μπορούσε να βεβαιώσει τις ηρακλείτειες ρίζες του φιλοσοφικού του οπλοστασίου.
Είναι όμως βέβαιο, και αυτό επιδιώκει να ανιχνεύσει και να αναδείξει η μελέτη αυτή του Τριανταφύλλου, ότι η δόμηση των ποιημάτων του και η χρήση μαθηματικών εκφράσεων στα ποιήματα του Ελύτη παραπέμπουν στο πλατωνικό ιδεώδες, ότι η αρμονία της φύσης μπορεί να περιγραφεί με μαθηματικές, και πιο συγκεκριμένα με γεωμετρικές, σχέσεις.
Ο Τριανταφύλλου έχει κάνει μια εξονυχιστική εξέταση των ποιημάτων του Ελύτη, ανιχνεύοντας και επισημαίνοντας τις κρυφές ή φανερές συνδηλώσεις αριθμητικού, και γενικότερα μαθηματικού, περιεχομένου. Σαν ένας υπομονετικός και επίμονος συλλέκτης, εγκύπτει στο ποιητικό έργο του Ελύτη και καταγράφει κάθε αναφορά σε αριθμούς και μαθηματικές σχέσεις, προσβλέποντας στην αποκρυπτογράφηση των κρυφών νοημάτων που αυτά μπορεί να δηλώνουν».
O συγγραφέας χωρίζει τη μελέτη του σε εννιά κεφάλαια και εξετάζει την παρουσία και το ρόλο αριθμών και άλλων μαθηματικών ψηφίδων σε 14 ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη και στους τόμους δοκιμίων «Τα Ανοιχτά Χαρτιά» και «Εν Λευκώ».
Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου έχει τίτλο «Η μοντελοποίηση και η εφαρμογή προτύπου, για τη δημιουργία ποιήματος (μελέτη περίπτωσης)».
Το επίμετρο είναι γραμμένο από το σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Θωμά Μπεχλιβάνη, με θέμα: «Όταν τα μαθηματικά συναντούν την ποίηση».
Πηγή : εμπρός net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου