Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

▪ Τούνελ

Η Κατερίνα περπατάει μέσα σε ένα τούνελ (κακώς!) και ξαφνικά ακούει το σφύριγμα του τρένου που πλησιάζει από πίσω της.
Η Κατερίνα γνωρίζει ότι το τρένο ταξίδευε πάντα με 60 km/h. Επίσης, ήξερε ότι είχε διανύσει μέσα στο τούνελ τα 3/8 του μήκους του. Μπορούσε να καταλάβει από το σφύριγμα του τρένου πόσο μακριά ήταν το τρένο από τη σήραγγα.
Η Κατερίνα δεν ήταν σίγουρη αν θα πρέπει να τρέξει προς την είσοδο του τούνελ όσο πιο γρήγορα μπορεί ή να τρέξει προς την έξοδο του τούνελ όσο πιο γρήγορα μπορεί.
Έκανε κάποιους αστραπιαίους υπολογισμούς, με βάση το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να τρέξει, και με δεδομένο το μήκος της σήραγγας υπολόγισε ότι, προς όποια πλευρά και να τρέξει, θα βγει από το τούνελ ακριβώς τη στιγμή που θα φτάνει το τρένο. Ουφ!
Πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει η Κατερίνα;
Η λύση του γρίφου: Carlo De Grandi

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η Κατερίνα υπολόγισε λανθασμένα δεν γλυτώνει από το θάνατο, λόγω του ότι η ταχύτητα του τρένου είναι 4 φορές μεγαλύτερη της Κατερίνας:
    V(τρένου)=4*υ(Κατερίνας)
    60Km/h=4*υ
    υ=60/4
    υ=15Km/h (Κατερίνας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια λυση γρηγορη ειναι η εξης: η Κατερινα αν κινηθει αριστερα κατα 3/8 το τρενο θα τη βρει στην αφετηρια.Αν κινηθει δεξια θα βρισκεται στα 6/8 του τουνελ και θα της απομενουν 2/8.Τοτε το τρενο θα βρισκεται στην αφετηρια και θα εχει να διανυσει 8/8(ολη τη διαδρομη).Αρα η ταχυτητα του τρενου ειναι 8/8:2/8=4 φορες μεγαλυτερη,δηλ.60/4=15km/h. Φιλικα Brehman.

    ΑπάντησηΔιαγραφή