Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

▪ Τα χαρισματικά παιδιά και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Ο καθένας μας έχει ιδιαιτερότητες, διαφορετικά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης και θεώρησης των πραγμάτων, έχει τα δυνατά του σημεία αλλά και τις αδυναμίες του. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός το οποίο γίνεται όλο και πιο προφανές όσο παρατηρούμε περιπτώσεις που αποκλίνουν περισσότερο από το στατιστικό μέσο όρο.
Δυστυχώς όμως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και η πλειονότητα των λειτουργών που είναι υπεύθυνοι για την διαπαιδαγώγηση των νέων, δεν παρουσιάζουν έμπρακτα καμία πρόνοια για τα παιδιά που αποκλίνουν από το σύνηθες. Είναι ένα σύστημα άκαμπτο και ισοπεδωτικό που, με αιχμή τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα, οδηγεί σε έναν εξαναγκασμό: Να χωρέσουν όλοι στο καλούπι του μέσου όρου. Πέρα από το κατά πόσο αυτό είναι ηθικά ορθό, πρέπει να κατανοήσουμε ότι, ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η Ελλάδα, η ελπίδα για το μέλλον είναι αυτά που έχουν οι νέοι να δώσουν πίσω στην κοινωνία.
Με την προώθηση της χαρισματικότητας και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της ιδιαιτερότητας του κάθε ατόμου, στηρίζουμε ουσιαστικά αυτούς που θα κλιθούν να στηρίξουν την Ελλάδα. Άνθρωποι που έχουν κάνει τη διαφορά με τη συνεισφορά τους στην κοινωνία, αλλά έχουν αποτελέσει και φάρους για την ανθρωπότητα, όπως ο Albert Einstein, θα είχαν χαθεί εάν δεν τύγχαναν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Μιας μεταχείρισης που είχαν ανάγκη για να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες τους και να μπορέσουν να ανθίσουν.
Το υπουργείο Παιδείας με την προώθηση της αριστείας ανοίγει ουσιαστικά το διάλογο για τη χαρισματικότητα. Η ελληνική MENSA από την πλευρά της, ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την ευφυΐα, δράττεται της ευκαιρίας που διαφαίνεται μέσα από τις παρούσες κοινωνικές περιστάσεις για να στραφεί, ουσιαστικότερα από ποτέ, προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αναλαμβάνοντας την διοργάνωση ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα γεγονότος. Μία ανοιχτή εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για την υποστήριξη των γονέων αλλά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αναφορικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες των χαρισματικών παιδιών.
Στις 29 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, ειδικοί επιστήμονες και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα χαρισματικά παιδιά και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους θα έχουν την ευκαιρία, σε μια ολοήμερη εκδήλωση, να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις, γνώμες και εμπειρίες, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώσει με τον τρόπο που χρειάζεται, ώστε να γίνει το καλύτερο που μπορεί. Ακαδημαϊκοί, αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχολόγοι αλλά και χαρισματικοί άνθρωποι θα αναλύσουν, από τη δική του σκοπιά ο καθένας, τρόπους αντιμετώπισης της διαφορετικότητας του καθενός έτσι ώστε να μην ισοπεδώνονται οι ιδιαιτερότητες των νέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι και ο καθηγητής κ. Νανόπουλος.
Μετά από τις κεντρικές ομιλίες θα ακολουθήσουν παράλληλα workshops, μέσα από τα οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη διάδραση ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά με τους εισηγητές για να μπορέσουν να επεκταθούν σε ειδικές περιπτώσεις και να λύσουν εξειδικευμένες απορίες. Όπως, παράλληλα με την εκδήλωση, θα λάβουν χώρα και διάφορα side events όπως έκθεση με δημιουργίες από Χαρισματικά Παιδιά, έκθεση βιβλίου, αλλά και τεστ νοημοσύνης. 
Την εκδήλωση αυτή υποστηρίζουν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, η Μαθηματική Εταιρείακαι το UNC Charlotte.
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για δήλωση συμμετοχών επισκεφθείτε το http://gifted.mensa.org.gr ή στείλτε email στο: gifted@mensa.org.gr.
MENSA International
Όλα ξεκίνησαν το 1946, όταν o Αυστραλός Roland Berrill και o Βρετανός Δρ. Lancelot Ware μοιράστηκαν το ίδιο τρένο. Μόλις είχε τελειώσει ο παραλογισμός του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και η ανάγκη να επικρατήσει η λογική ήταν πλέον επιτακτική.
Οι δυο τους πέρασαν αρκετές ώρες συζητώντας. Όταν έφτασαν στον προορισμό τους, αντάλλαξαν στοιχεία και χωρίστηκαν. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις των ανδρών κατά τις οποίες έχτιζαν το όραμα τους. Οι Berrill και Ware οραματίστηκαν μία κοινότητα ανθρώπων με υψηλή ευφυΐα οι οποίοι, χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό τους, θα μπορούσαν να προσφέρουν πίσω στην κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ζήσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες καταστροφικές στιγμές. Μία κοινότητα ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, όπου το φύλο, η φυλή, η καταγωγή και η κοινωνική κατάσταση δεν θα είχαν σημασία.
Έτσι η ιδέα για ένα test ευφυΐας στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία της MENSA. Η MENSA έφερε γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους κάθε υποβάθρου και κάθε άποψης, να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται ενώ ο σημαντικότερος στόχος της MENSA είναι ανώτερος. Είναι η ανακάλυψη της έρευνας και προώθησης της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο προώθησης της κοινωνίας. Αυτός ωστόσο δεν ήταν δυνατό να υποστηριχθεί μέχρι το μέγεθος του οργανισμού και η διάθεση των μελών να το επιτρέψουν. Όταν την δεκαετία του 1960 αυτό κατέστη δυνατό, δεν υπήρξε βήμα προς τα πίσω.
Ελληνική MENSA
Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η MENSA φτάνει και στην Ελλάδα. Η Ελληνική MENSA ιδρύεται ως μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αναδυόμενο μέλος της διεθνούς Mensa το 1986 και με τον ζήλο και τη προσπάθεια των μελών της επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να επωφεληθούν από το περιβάλλον που προσφέρει αλλά και τις παρεμβάσεις της στην κοινωνία, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε η αποστολή της να πραγματωθεί.
Στα πλαίσια αυτά η ελληνική MENSA δραστηριοποιείται στην οργάνωση Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (S.I.G.) περί Χαρισματικών Παιδιών, Μαθηματικών και Φυσικής, Επικαιρότητας, Κοινωνικής Παρέμβασης, Ποδηλάτου, Κλασικής Μουσικής, αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας στους παγκόσμιους διαγωνισμούς γρίφων (World Puzzle Federation) διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, δίνει διαλέξεις, διεξάγει τεστ ευφυΐας, εκδίδει το δικό της περιοδικό, επισκέπτεται χώρους πολιτισμού και φυσικού κάλους, ενώ παίρνει μέρος σε διεθνείς δράσεις και συνέδρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου